MENY

Allergi

Allergi beror på att immunförsvaret är överkänsligt mot något eller några ämnen, så kallade allergener. Symtom på allergi kan yttra sig på olika sätt. Att nysa, bli täppt i näsan och att ögonen kliar är exempelvis vanligt vid allergi mot pollen, pälsdjur och kvalster. Här hittar du receptfria läkemedel som kan lindra besvär som orsakas av allergi.

 

 

PollenallergiVid allergiska besvär

Pollenallergi

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som nästäppa, rinnsnuva, röda och kliande ögon.

Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur svåra besvär man får beror på hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet man bor. Oftast räcker det att man behandlar sig själv med receptfria läkemedel.

Läs mer

Matöverkänslighet

Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad matallergi eller födoämnesallergi, betyder att man är allergisk mot någonting som man har ätit. Kroppens immunförsvar reagerar på olika sätt mot ett eller flera ämnen i maten som man inte tål.

Man kan få allergiska besvär i vilken ålder som helst, men barn blir oftare allergiska än vuxna.

De flesta blir av med sina allergier före sju års ålder. Det gäller framför allt allergi mot mjölk och ägg, som är de vanligaste matallergierna. Andra allergier, till exempel nötallergi, har man oftast kvar livet ut.

Läs mer

matöverkänslighet.png

Kontaktallergi

Allergiskt kontakteksem uppstår på den delen av huden som har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Det sitter för det mesta på händerna, armhålorna och ansiktet, framför allt runt ögonen.

Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och latex, då allergin beror på ämnen som används vid framställning av latex. Risken för att utveckla nickelallergi ökar om du använder smycken som innehåller nickel.

Läs mer

nickel-allergi.png

Pälsdjurallergi

Om du har pälsdjursallergi så reagerar du på allergiframkallande ämnen som fastnar i slemhinnorna i ögonen, näsan eller lungorna. Ämnena kommer oftast från djurens saliv, urin eller talgkörtlar men även päls. De flesta som blir allergiska mot pälsdjur får sina första besvär i barn- och ungdomsåren.

De allergiska besvären minskar ofta med åldern. Det är inte helt klarlagt varför pälsdjursallergi startar, men det kan delvis vara ärftligt. Även miljön kan ha betydelse.

Om du har pälsdjursallergi är det vanligt med rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar och nästäppa.

Läs mer