MENY
Allergier_landningsida_desktop_ALLERGISK_.jpg

Allergier_landningsida_ALLERGISK__mobil.jpg

Allergi

Allergi beror på att immunförsvaret är överkänsligt mot något eller några ämnen, så kallade allergener. Symtom på allergi kan yttra sig på olika sätt. Att nysa, bli täppt i näsan och att ögonen kliar är exempelvis vanligt vid allergi mot pollen, pälsdjur och kvalster. Det finns receptfria allergiläkemedel som kan lindra besvär som orsakas av allergi.

Pollenallergi

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som nästäppa, rinnsnuva, röda och kliande ögon. Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur svåra besvär man får beror på hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet man bor. Oftast räcker det att man behandlar sig själv med receptfria läkemedel.

Läs mer om pollenallergi

Matöverkänslighet

Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad matallergi eller födoämnesallergi, betyder att man är allergisk mot någonting som man har ätit. Kroppens immunförsvar reagerar på olika sätt mot ett eller flera ämnen i maten som man inte tål. Man kan få allergiska besvär i vilken ålder som helst, men barn blir oftare allergiska än vuxna. De flesta blir av med sina allergier före sju års ålder. Det gäller framför allt allergi mot mjölk och ägg, som är de vanligaste matallergierna. Andra allergier, till exempel nötallergi, har man oftast kvar livet ut.

 

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi betyder att du är allergisk mot ämnen som finns i djurens päls, urin, talgkörtlar eller saliv. Symtomen kan variera, du kan drabbas av allt från att det kliar i halsen, röda nässelutslag, till svullna eller röda ögon, nästäppa, nysningar eller rinnande näsa. De flesta utvecklar allergierna som barn och de kan avta med åren, men även vuxna kan drabbas.

 

Kontaktallergi

Allergiskt kontakteksem uppstår på den delen av huden som har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Det sitter för det mesta på händerna, armhålorna och ansiktet, framför allt runt ögonen. Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och latex, då allergin beror på ämnen som används vid framställning av latex.

 
 

 

 

Populära produkter:

Hämta ut dina recept på nätet_mobil.jpg