MENY
Puff_Apotekaren svarar.jpg

Rådgivning om nässpray

När man blir förkyld får man en inflammatorisk reaktion i slemhinnan som gör att den svullnar och slem bildas. Det kan bli svårt att andas och näsan rinner. För att få snabb lindring är avsvällande nässpray ett ett receptfritt alternativ som minskar svullnaden i näsan. Det gör den genom att dra ihop blodkärlen och det blir därmed lättare att andas. Men det många inte tänker på att är att dessa preparat inte får användas i mer än 10 dagar i följd. Därefter måste man vänta ungefär lika länge innan man får börja dosera igen.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek berättar om vad som gäller och vad du ska tänka på för att inte bli beroende: 

 

Vad kan hända om jag använder den för många dagar i följd?

Efter en längre tids användning börjar nässlemhinnan vänja sig vid läkemedlet och effekten av medicinen avtar successivt. Slemhinnan irriteras och man blir ännu mer täppt än tidigare. Det som samtidigt sker är att kroppens egna förmåga att dra ihop blodkärlen försämras och vid ett upphörande av nässprayen får man istället tillbaka nästäppan. Man upplever då att man blir tvungen att fortsätta med nässprayen, något många också gör. Det är väldigt vanligt idag, med den stora tillgängligheten på avsvällande nässpray vi har, att man köper en spray att ha på nattduksbordet och kanske ett i väskan. För att alltid vara redo. Det är ett beteende som tyvärr riskerar ett beroende om man inte är restriktiv med sin dosering av avsvällande nässpray.

Vad gör jag om jag lider av ett nässprayberoende?

Bäst vore om du slutade helt. Utan nedtrappning. Det kommer leda till förvärrade symptom de första dagarna till kanske veckor, men det är det värt. Håll ut, och snart kommer din näsas miljö vara tillbaka till det normala.

Om det inte går, föreslår jag att du försöker trappa ner istället genom att minska din dos samt antal gånger per dag du doserar. Det finns exempelvis barnnässpray med en lägre mängd läkemedel per dos du kan börja med. Du kan även med hjälp av exempelvis kortisonspray trappa ner mängden förkylningsspray.

Kortisonnässpray har inte samma beroendeframkallande egenskaper som förkylningsnässpray och kan med fördel kan användas under en längre period än 10 dagar. Men även denna spray ska ej missbrukas, då kortison bland annat försvagar nässlemhinnan och kan ge upphov till näsblödning. Det är därför viktigt att ditt mål är att sluta helt med nässpray inom några veckor till någon månad.

Ett tips är också att testa skölja näsan med koksaltlösning för att mildra täppan något. Det finns även näsoljor att ta till om man upplever att man blivit torr och irriterad i nässlemhinnan av alla preparat och allt snytande.

Med tanke på hur lätt det är att bli beroende, ska man ens börja använda nässpray vid förkylning?

Så länge du använder det under en kort period löper du ingen risk att bli beroende. Använd det upp till tio dagar, inte längre, avslutar Ynette

 

 

Senast uppdaterad: 2019-05-24