MENY
bredare.jpg

Bröstcancerförbundet är den enda intresseorganisationen i Sverige som odelat fokuserar på bröstcancer. Bröstcancerfondens vision är att ingen ska drabbas av bröstcancer. Med ditt stöd kan vi göra mera för flera. 

10% av nedan produkter vi säljer i oktober månad går direkt till BRÖSTCANCERFÖRBUNDET. 

rosabandet_rgb_high_png_webb.jpg

 

Klämdagen – regelbunden självundersökning räddar liv


Klämdagen är en satsning från Bröstcancerförbundet som syftar till att minska dödligheten i bröstcancer. Bröstcancer är idag den vanligaste cancerformen för kvinnor i Sverige. 

Tanken med Klämdagen är att regelbundet på egen hand känna igenom sina bröst för att tidigt upptäcka en förändring och kunna inleda en undersökning innan det har gått för lång tid. 

Som stöd för minnet är det praktiskt att förlägga den här självundersökningen till en viss dag varje månad – därav namnet Klämdagen.

Självundersökning ska ses som ett komplement till regelbunden mammografi, som numer är gratis för kvinnor mellan 40 och 74 år och bör genomföras en gång per år. 

Fakta om bröstcancer

  • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Antalet fall ökar och kryper nedåt i åldrarna.
  • Medianåldern hos kvinnor som drabbas av bröstcancer är 66 år.
  • Tidig upptäckt kan vara avgörande för sjukdomens utveckling och kan rädda liv.
  • Självundersökning är ett viktigt komplement till regelbunden mammografi.

Mammografi – gratis mellan 40 och 74 år

Sedan 1 juli 2017 är mammografi kostnadsfri i hela landet för kvinnor mellan 40 och 74 år.

Ladda ner appen och kom igång

För att hjälpa till att skapa en god vana hos alla kvinnor har Bröstcancerförbundet tagit fram en smart app till telefonen. Appen heter också Klämdagen. Den är gratis och fungerar lika bra för både iPhone och Android. Du laddar ner den på klamdagen.se.

Fördelar med Klämdagen-appen:

  1. Stöd för minnet – Appen har en inbyggd påminnelsefunktion som skickar ett meddelande till dig när det är dags för månadens klämdag. 
  2. Utbildning – I appen kan du lära dig hur en effektiv självundersökning går till. Du får lära dig hur man känner igenom både bröst och armhåla på rätt sätt.
  3. Checklistor – Dessutom finns en checklista för vad du bör göra om du hittar en förändring, samt en lista med viktiga frågor att ställa till din vårdgivare.