MENY

 

Fakta om huvudlöss

Huvudlusen finns över hela världen och har alltid varit en trogen följeslagare till människan. Den lever av blod och är beroende av värme och fuktighet i hårbotten.

 

 

Lössen är små, 2–3 mm långa och grågula. Lusäggen (gnetterna) är gulvita och ungefär 1 mm långa. De sitter fast på hårstrån nära hårbotten. Löss kan inte flyga eller hoppa.

En vanlig missuppfattning är att man får löss av dålig hygien, vilket är helt fel. Löss trivs utmärkt i alldeles nytvättat hår. Vanligtvis sprids löss genom kontakt huvud mot huvud, men ibland kan de spridas via borstar, kammar eller mössor. Risken är dock liten eftersom lössen bara överlever 1 dygn utan näring från hårbotten. Oftast kliar det mycket i hårbotten om man har löss, men vissa kan ha löss utan att märka det. Många gånger är det barn som drabbas och det kan kännas obehagligt, även om lusen är ett helt ofarligt djur. Den varken sprider eller orsakar sjukdomar.

Ett effektivt sätt att förhindra spridning av löss på dagis och skolor är att alla kontrollerar sina barns hår före terminsstart.

Köp medel mot löss hos barn (fri frakt)

Så här upptäcker du lössen

Du upptäcker löss och lusägg i hår och hårbotten genom att kamma igenom håret med en luskam över ett vitt papper/tygstycke. Räkna med att det tar ungefär en halvtimme för normallångt hår. Undersök alla i familjen samtidigt och om du upptäcker löss bör du tala om det för alla som haft närkontakt med den smittade.

Så här behandlar du löss

Det finns flera receptfria produkter mot huvudlöss som är effektiva om de används på rätt sätt. Man ska bara behandla dem som har löss, eftersom medlen inte har någon förebyggande effekt. Det är viktigt att behandla alla samtidigt, så att inte lössen sprids fram och tillbaka. Rekommendationerna av vilka produkter som ska användas ändras regelbundet. Då minskar nämligen risken att lössen blir motståndskraftiga, resistenta, mot medlen. Fråga på ditt apotek vilken produkt som rekommenderas just nu!

Gör så här:

• Följ noga bruksanvisningen på produkten och behandla en första omgång.
• Avvakta 1 dag för att se om alla löss dött. Om inte, gör om behandlingen.
• Kamma håret med luskam varje dag i 7–10 dagar.
• Upprepa behandlingen efter 7–10 dagar. Då kläcks de ägg som kan ha överlevt.
• Fortsätt kamma håret noggrant med luskam varje dag i 2 veckor.
• Rengör kammar, borstar och mössor, byt sängkläder.

Så här kammar du

Det är viktigt att vara noggrann. Använd en särskild luskam (finkam). Att luskamma vått hår ger bäst resultat och för att underlätta kamningen kan du ha balsam i håret alla dagar utom då du behandlar med lusmedel. (Balsam försämrar effekten av lusmedel.) • Börja med bakhuvudet, gör en lodrät bena och kamma igenom håret åt vardera sidan.
• Gör sedan en ny bena strax intill och kamma på så sätt igenom håret bena för bena.
• Kamma sedan håret från pannan till nacken.
• Kamma slutligen håret från nacken till pannan.

Köp medel mot huvudlöss (fri frakt)

När skall läkare kontaktas?

Om barn under 6 månader får löss. Om lössen inte försvunnit trots noggrann behandling och det inte är troligt att du smittats igen.

Tänk på!

Tänk på att påminna dina barn om att inte byta exempelvis mössor och borstar med varandra. Risken för spridning av löss via kammar, hårborstar eller mössor är dock mycket liten. Lössen har svårt att klara sig utanför hårbotten som är varm och fuktig, där de kan suga blod. Om en lus skulle fastna i en mössa kan den överleva där i ca ett dygn, men efter bara fyra timmar är den i så dåligt skick att den inte kan fortplanta sig.