MENY

Högkostnadsskyddet

Att vara sjuk och köpa mediciner kan bli dyrt. Därför finns högkostnadsskyddet som ger ett skydd mot höga sammanlagda kostnader för läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen.

Högkostnadsskyddet innebär att du inte behöver betala mer än 2200:- per år för varor utskrivna på recept och som ingår i läkemedelsförmånen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är den myndighet som beslutar vilka varor som får ingå i läkemedelsförmånen.

Högkostnadsskyddet omfattar 12 månader, därefter börjar en ny högkostnadsperiod.

 

Hur fungerar det?

När du köper varor på recept betalar du själv hela eller en del av priset. Upp till 1100:- betalar du fullt pris för dina varor på recept. Den del du betalar själv blir lägre ju högre sammanlagda kostnader du har haft för varor på recept som ingår i läkemedelsförmånen under 12-månadersperioden.

 

Så här ser förmånstrappan ut:

• Upp till 1100:- betalar du 100% av kostnaden

• Mellan 1100:- och 1600:- betalar du 50% av kostnaden

• Mellan 1600:- och 2050:- betalar du 25% av kostnaden

• Mellan 2050:- och 2200:- betalar du 10% av kostnaden

 

När du betalat 2200:- får du frikort. Du betalar då inte mer för dina receptbelagda varor som ingår i läkemedelsförmånen under resterande delen av 12-månadersperioden. Efter ett år, oavsett om du har frikort eller var du befinner dig i förmånstrappan, börjar du om på en ny förmånsperiod vid nästa inköp.

 

Kan jag hämta ut så mycket jag vill vid ett och samma tillfälle?

För att få rabatt på dina inköp och för att de ska räknas in i ditt högkostnadsskydd får du hämta ut läkemedel och varor för högst tre månaders förbrukning i taget. När två tredjedelar av behandlingstiden gått från föregående uttag kan du hämta ut nya läkemedel och varor med rabatt.

 

Dock finns det undantag

• Du kan hämta ut en större mängd läkemedel och varor vid samma tillfälle eller oftare om du själv betalar hela kostnaden för den mängd som överstiger tre månaders användning.

• Om du har särskilda skäl, till exempel en längre utlandsvistelse, kan du få hämta ut läkemedel och varor med rabatt för längre tid än tre månader. Du måste då kunna intyga det särskilda skälet. I detta fall är du välkommen att besöka ditt lokala Kronans Apotek.

 

Vad gäller för mina barn?

För personer under 18 år är varor på recept, som ingår i läkemedelsförmånen, kostnadsfria.

 

Jag har inget högkostnadsskydd, kan jag påbörja ett nu?

Ja, förutsatt att du köper läkemedel på recept på en vara som ingår i läkemedelsförmånen. Du är välkommen att ansluta dig på valfritt Kronans Apotek.

Vilka varor ingår i förmånerna?

Att en vara är receptbelagd innebär inte automatiskt att den ingår i läkemedelsförmånen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar om vilka läkemedel och andra varor som ska omfattas av läkemedelsförmånen.

Vilka varor som omfattas av förmånerna framgår av www.tlv.se/beslut/sok/lakemedel.

När du loggat in med din e-legitimation på Mina Recept ser du om just dina varor på recept ingår i läkemedelsförmånen.