MENY
Tips info?r sommaren_landningsida_desktop.jpg

Tips info?r sommaren_landningsida_mobil.jpg

Puff_LA?KEMEDELSSPECIALISTSVARAR.jpg

Läkemedelstips inför sommaren

Så skönt det är när vi äntligen kan njuta av sol, sommar och salta bad. Särskilt i semestertider är det skönt att bara koppla av och inte behöva krångla med apoteksärenden. Om du redan nu förbereder solskyddet och viktiga läkemedel inför resan och hemestern kan du ta det lugnare sen. Och du. Enklast blir det för dig om du laddar ner vår app. Den hjälper till med påminnelser, recept och massa annat bra.

FÖRVARA DITT LÄKEMEDEL RÄTT

Hur ditt läkemedel ska förvaras framgår av förpackningen. Om det inte står något särskilt om förvaring betyder det att läkemedlet kan förvaras i normal rumstemperatur (15-25 grader). Tänk på att en dag med gassande sol kan temperaturen i en bil nå betydligt högre än 25 grader och det kan vara direkt olämpligt att ha medicin liggande där.

Vissa flytande läkemedel kan förvaras både i rumstemperatur och i kylen, men inte alla är lämpade för kylen. Vissa läkemedel måste stå i kylskåp. Se då till så att de inte står för nära kylelementet i kylskåpet, eftersom det finns risk för att de fryser. Läkemedel som ska förvaras i kylskåp bör stå barnsäkert, till exempel högst upp, så att barn inte kan nå dem.En del läkemedel kan vara känsliga för fukt, därför ska du helst inte ha medicinskåpet i badrummet. Har du flera läkemedel kan det vara praktiskt med en dosett för att komma ihåg att ta medicinen. Tyvärr är inte alla läkemedel av hållbarhetsskäl lämpliga att lägga i en dosett. Fråga gärna oss på Kronans Apotek vad som gäller för just din medicin.

RESA MED LÄKEMEDEL

De läkemedel som du behöver ha med dig utomlands bör tas med i sin originalförpackning. På så sätt har du något att visa upp både om du behöver kontakta vården utomlands och om tullen undrar vad du har med dig. Om du tar läkemedel som anses vara narkotika, som vissa sömnmedel och starka smärtstillande läkemedel, kan du behöva ett intyg för att de ska få föras in. Det kallas för Schengenintyg, vilket vi på Kronans Apotek kan hjälpa dig med. I vissa länder krävs ett läkarintyg. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller för just det landet.

Jag rekommenderar att ta med receptfria läkemedel på resan. Även om produkterna också finns utomlands kan det vara svårt att hitta rätt när de verksamma ämnena skrivs på främmande språk, och kanske är det långt till ett apotek när det behövs som mest. Det kan också vara bra att ta med skydd mot könssjukdomar och graviditet.Tänk även på att du kan behöva vara ute i god tid om dubehöver vaccineras, gärna en månad innan resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan (t.ex. Ducoral som används mot turistdiarré).

LÅT OSS UNDERLÄTTA DINA APOTEKSÄRENDEN I SOMMAR

På Kronans Apotek tycker vi att vi har världens bästa app. Med den får du påminnelser när det är dags för nästa uttag på dina mediciner eller när ett recept går ut. Du kan handla dina recept direkt i appen, och beställa dina mediciner för hemleverans eller boka och hämta upp på valfritt Kronans Apotek. Naturligtvis går det att skicka varorna till ditt sommarställe. I Kronans Apoteks app ser du recept för dig själv, dina barn, dina djur och dem du har fullmakt för.

Dessutom kan du i appen även få rådgivning av våra kompetenta farmaceuter.