MENY

Hur pratar man med sin tonåring om rökning?

non smooking 3.jpg


Det kan kännas uppgivet, att övertyga sina barn att avstå dåliga vanor man själv har. Men vänd hellre ditt beroende till en fördel för konversationen — du om någon vet ju nackdelarna med tobak. Var ärlig och berätta hur rökningen påverkat dig negativt och försök känna förståelse för ditt barns oro och tankegångar. Kanske kan ni gemensamt stötta och förebygga tobaksbruk i hemmet? Kanske kan ni komma överens om att du slutar med ditt tobaksbruk om ditt barn samtidigt lovar att aldrig börja?

Lyssna

Lyssna på ditt barn och var genuint intresserad av vad hen har att säga. Förminska inte ditt barn, utgå ifrån att hen har en tanke med tobaksbruk. Vad tror hen att man har att vinna från att bruka tobak? Om ditt barn har en positiv inställning till tobak, fråga barnet: “Vad vinner du på att röka?”. Ha ett öppet sinne utan att tappa din auktoritet.

Retorik - Hur pratar du?

Tänk på din retorik under samtalet. Vad kommer fungera bäst: “Jag förbjuder dig från att röka!” eller “Jag vill inte att du skadar dig själv och din kropp, för jag bryr mig om dig”? Vad fungerar för ditt barn? Oftast fungerar omtanke bra och landar rätt, men du är den som känner ditt barn bäst.

Var en stöttepelare

Se samtalet som en möjlighet att berätta hur du själv ser på rökning, snusning och andra droger — som har ett nära samband. Försök att lägga upp samtalet på ett sätt som ger barnet egna, konkreta argument att stå emot tobak med. Prata om förebilder som inte röker och snusar. Om hur dyrt det är att röka eller snusa. Om hur ditt barn ska förhålla sig till kompisar som röker eller snusar. Om hur tobak påverkar utseendet, dålig hy, sämre kondition, fula tänder och dålig andedräkt. Var tydlig med att du inte vill att ditt barn ska börja röka eller snusa.