MENY
Top banner_graviditet och bli med barn_1157x260_munhygien fo?r gravida.jpg

God munhygien för gravida

Många kvinnor drabbas av tandköttsinflammation och ökad risk för karies under graviditeten. Borsta noga med mjuk borste och använd tandtråden regelbundet.

En anledning till sämre tänder och tandkött under graviditeten kan vara hormonförändringar som påverkar immunförsvaret och ger obalans i munnen. Att tänderna försämras under graviditeten kan också vara orsakat av småätande. Så fort du stoppar något i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Så ju oftare du äter, desto fler syraattacker. Saliven hjälper till att göra rent tänderna mellan måltiderna, men om du äter alltför ofta hinner inte saliven med.

Under graviditeten ökar också blodvolymen i kroppen och blodet blir tunnare vilket gör att du lättare blöder både i mun och i näsa. När tandköttet svullnar, blöder lätt och ömmar är det lätt att fuska med tandborstningen, men just då är det extra viktigt att borsta noga. Använd också mellanrumstandborstar och tandtråd men var försiktig så att tandtråden inte skadar tandköttet.

5 enkla tips

• Tugga tuggummi med xylitol efter maten för att neutralisera syrorna.
• Borsta noggrant morgon och kväll i minst två minuter. Använd gärna en mjuk borste.
• Använd tandtråd varje dag för att göra rent mellan tänderna för att undvika tandköttsinflammation.
• Undvik småätande. Skölj gärna med vatten efter att du ätit för att neutralisera fruktsyran.
• Drick vatten istället för sötade drycker.

Ta hand om dig själv under graviditeten 

 

Läs mer om graviditet