MENY
Top banner_graviditet och bli med barn_1157x260_Graviditet och illama?eende.jpg

Graviditet och illamående

Är du gravid och mår illa? Du är inte ensam. Det är vanligt att må illa under graviditeten. Men hur man mår är väldigt olika från person till person.

Varför blir man illamående?

Graviditetsillamående beror på att hormonnivåerna i kroppen förändras. Om man är trött, stressad eller tom i magen mår man ofta mer illa.

Behandling och lindring

Om illamåendet kommer på morgonen kan det hjälpa om du äter något innan du stiger upp. Det kan också lindra om du äter lite men ofta under dagen och därmed undviker att magen blir tom. Andra tips är att prova att äta något litet på kvällen för att motverka alltför lågt blodsocker på morgonen. Ofta mår man mycket bättre om man tar det lite lugnare och försöker undvika stress. Du kan också prova att äta kokt mat utan mycket kryddor. Ibland mår man bättre om man avstår från drycker med koffein.

Det är viktigt att dricka tillräckligt, särskilt om man kräks ofta. Man mår ofta bättre om man äter mellanmål med mycket kolhydrater, till exempel frukt eller smörgås. Det kan vara bra att alltid ha något ätbart i handväskan, eftersom illamåendet kan komma plötsligt, utan att man är beredd.

När ska man söka vård?

• Om du har mycket besvär eller går ner i vikt bör du kontakta en barnmorskemottagning.
• Om du kräks så mycket att du blir uttorkad bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.
• Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Ta hand om dig själv under graviditeten

Läs mer om att vara gravid