MENY
Top banner_graviditet och bli med barn_1157x260_a?gglossningstest.jpg

Ägglossningstest

De flesta kvinnor har koll på sin menstruation men ägglossningen är det däremot många som inte alls vet när den inträffar. Här beskriver vi hur ett ägglossningstest fungerar.

Hur fungerar ägglossningstestet?

Ägglossningstestet anger dagarna i din menscykel när du är mest fertil och har störst chans att bli befruktad. Ett ägglossningstest utförs på ungefär samma sätt som ett graviditetstest för hemmabruk - du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster på teststickan. Ägglossningstester mäter förekomsten av ett ägglossningshormon, det luteiniserande hormonet, LH, som ökar eller "stegras" 24–36 timmar före ägglossningen. När LH-stegringen mäts kan man fastställa vilka två dagar i en menstruationscykel som man är som mest fruktsam och därmed har störst möjlighet att bli gravid. De två mest fruktsamma dagarna är dagen innan ägglossning och själva ägglossningsdagen – när ett ägg frigörs. Man ska dock minnas att spermier kan leva i flera dagar efter ett samlag. Det betyder att om du har samlag några dagar innan ägglossningen finns det också chans att du blir gravid.

När man utför testet är det viktigt att man inte kissar på minst 4 timmar innan man utför testet. Det säkerställer att LH-mängden i urinen är tillräckligt koncentrerad för att kunna registreras av testet.

Hur visar sig resultatet på testet?

Innan du gör testet ska du läsa bipacksedeln nogrannt. På de flesta test avläser du resultatet genom att jämföra styrkan på resultatstrecket med det så kallade referensstrecket. Referensstrecket är till för att visa om testet har utförts korrekt. Om resultatstrecket är lika starkt eller starkare än referensstrecket har LH-stegringen börjat och du är som mest fruktsam de närmaste 2 dagarna. Om det inte visas något resultatstreck, eller om resultatstrecket är svagare än referensstrecket, har inte LH-stegringen börjat. Du bör utföra ett nytt test nästa dag vid samma tidpunkt.

När ska man göra testet?

Vilken dag du ska börja testa beror på hur lång din menstruationscykel är, det vill säga antalet dagar från den första menstruationsdagen till och med dagen innan nästa menstruation börjar.

Räkna den dag din menstruation börjar som Dag 1 (den första riktiga blödningsdagen). Fortsätt räkna. Den sista dagen i din cykel är dagen innan nästa menstruation börjar. Menstruationscykelns längd kan variera från kvinna till kvinna och från en cykel till nästa hos samma kvinna. Hos de flesta kvinnor varar menstruationscykeln mellan 23 och 35 dagar. Ägglossningen infaller 12 till 16 dagar innan nästa mens börjar, och du är som mest fruktsam samma dag som LH-stegringen börjar och dagen efter.

Det kan hända att du behöver fler än en förpackning med teststickor innan du kan påvisa LH-stegringen. Fortsätt i så fall att testa med stickor från en ny förpackning. Om du kan påvisa att LH-stegringen har börjat behöver du inte utföra fler tester under den aktuella menstruationscykeln och du kan spara de överblivna teststickorna i förpackningen ifall du behöver dem under nästa menstruationscykel.

När du har påvisat att LH-stegringen har börjat, ska du ha samlag under de närmaste 48 timmarna för att maximera dina möjligheter att bli gravid under den aktuella menstruationscykeln.

Läs mer om att bli gravid