MENY

Att bli med barn och vara gravid

Här har vi samlat information och råd för dig som är gravid eller försöker bli gravid. Läs mer om vad som händer i kroppen, från befruktningen till senare under graviditeten, och få tips på hur du lindrar illamående och äter rätt.

Tips för att bli gravid

Hur lätt eller svårt det är att bli gravid är helt individuellt och det är många faktorer som spelar in. Några blir gravida vid första försöket. För andra tar det månader eller år. Ibland fungerar det inte alls.

Läs mer om hur du ökar chanserna att bli gravid

Så fungerar ett graviditetstest

Om du tror att du är gravid kan du göra ett graviditetstest. Antingen kontaktar du Mödravårdscentralen eller Ungdomsmottagningen, eller så kan du köpa ett graviditetstest på Kronans Apotek. Här beskriver vi hur ett graviditetstest fungerar.

Läs mer om graviditetstest

Ta hjälp av ägglossningstest

Ägglossningstestet anger dagarna i din menscykel när du är mest fertil och har störst chans att bli befruktad. Det används på ungefär samma sätt som ett graviditetstest för hemmabruk – du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster på teststickan.

Läs mer om ägglossningstest

Tidiga tecken på graviditet

De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymptom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Och det sker flera dagar efter befruktningen. Många känner inte av något alls och börjar fundera först när mensen uteblir. Alla kvinnor och graviditeter är dessutom olika, men det finns några olika tecken som kan vara indikationer.

Läs mer om tidiga tecken på graviditet

Missfall

Det är vanligt med missfall, särskilt tidigt i graviditeten. 10–20 procent av alla graviditeter som registreras inom mödrahälsovården resulterar i missfall. Orsakerna kan vara flera, men missfall går sällan att förhindra eller förebygga.

Läs mer om missfall

Kost under graviditeten

En bra grund är att äta frukost, lunch, middag och några mellanmål varje dag. När man äter regelbundet fördelas energi och näringsämnen över hela dagen. Att äta flera mindre måltider kan även lindra illamående. Det är också bra att variera innehållet i måltiderna, men viss mat bör undvikas helt.

Läs mer om kost under graviditeten

Munhygien för gravida

Många kvinnor drabbas av tandköttsinflammation och ökad risk för karies under graviditeten. Borsta noga med mjuk borste och använd tandtråden regelbundet.

Läs mer om munhygien under graviditeten

Illamående

En del mår utmärkt och känner bara en släng av illamående eller inget alls. Andra har det väldigt jobbigt och känner sig åksjuka, mår illa och kräks regelbundet. När illamåendet börjar i graviditeten och hur länge det håller i sig är också väldigt olika.

Läs mer om Illamående

Packa för BB

När den stora dagen närmar sig har man många saker i huvudet. För att hjälpa dig att minska lite på stressnivån har vi samlat några tips på vad du behöver ha med dig till BB.

Läs packlista för BB

Ofrivillig barnlöshet

Tyvärr har relativt många par svårt att få barn någon gång i livet. Det kan bero på många olika saker och kan vara permanent eller bara tillfälligt. När ett friskt par försökt få barn i ett år utan framgång kallas de ofrivilligt barnlösa. I ungefär hälften av dessa par hjälpas att få barn genom en behandling.

Läs mer om ofrivillig barnlöshet

 

Populära produkter