MENY

Vanliga amningsproblem och -hjälpmedel

Det lätt att hamna i en ond cirkel när amningen är förenad med obehag eller smärta. När du avstår från amning av olika skäl minskar din mjölkproduktion på sikt, vilket gör amningen ännu svårare. Tyvärr finns det ganska många besvär och komplikationer kopplade till amning och det är viktigt att komma tillrätta med dem så snabbt som möjligt.

Ömmande eller såriga bröstvårtor

Smärta, sprickor och sår i bröstvårtorna är väldigt vanligt hos nyblivna mammor. Ofta beror det på en felaktig amningsställning eller att barnet har ett felaktigt sugtag. Ibland är smärtan tillfällig och går över några dagar efter förlossningen, men i värsta fall kan såriga bröstvårtor bli infekterade och då måste du kontakta vården. Tecken på bakteriell infektion kan vara en röd bröstvårta och gulaktiga utsöndringar.

När problemen beror på felaktig amningsställning eller sugtag är det viktigt att hitta och åtgärda orsaken, vilket en amningsrådgivare kan hjälpa dig med. För att låta bröstvårtorna läka och minska smärtan kan du använda hydrogel-pads mellan amningarna och amningsvårtskydd när du ska amma. En annan möjlighet är att pumpa på flaska under tiden för att låta bröstvårtorna vila.

Får barnet i sig tillräckligt?

Låg mjölkproduktion kan bero på medicinska förhinder, men det är ovanligt. Desto vanligare är att rutinerna inte riktigt fungerar, eller att man använder modersmjölksersättning för ofta så att mjölkproduktionen efterhand minskar. Oavsett orsak är det förenat med oro och stress när du upplever att barnet får för lite. På barnet kan en för låg mjölkproduktion märkas som viktnedgång, apati, gulsot eller en minskning av mängden avföring och urin. Kontakta vården eller en amningsrådgivare för att utreda och få hjälp.

Om det skulle vara så att bröstmjölken inte räcker till betyder det inte att du ska sluta amma. Att amma är mer än bara att ge näring till sitt barn – det är också tröst och närhet. Varje droppe bröstmjölk som ditt barn får i sig är ovärderlig, och man ska inte ta det som ett nederlag om barnet måste ha lite extra i form av ersättning.

Barn som inte vill ta bröstet

Att barn får ett favoritbröst är vanligt och emellanåt händer det att barnet inte vill ta något bröst alls. Då är det lätt att bli stressad, men för att råda bot på amningsvägran är det bättre att ta ett steg tillbaka och börja om från ruta ett.

Försök inte att truga, utan ta hellre en paus och gör amningen till en ännu mer avslappnad stund nästa gång, kanske med en annan ställning. Om ni har svårt att få det att fungera, ta hjälp av en amningsmottagning eller fråga en BVC-sköterska. Under tiden kan en bröstpump vara till hjälp.

Mjölkstockning och mjölkstas

Många nyblivna mammor upplever att de dagarna efter förlossningen får mycket spända bröst, något som kallas för fysiologisk mjölkstas. Mjölkstasen beror framförallt på ökad vävnadsvätska, ökad lymfvätska och ökad blodvolym. Om du ammar efter ditt barns behov så kan upplevelsen av mjölkstasen vara mindre framträdande. Mjölkstas förväxlas ofta med mjölkstockning, men den senare uppstår först när mjölkproduktionen kommit igång och är etablerad. Det innebär, precis som det låter, att mjölken stockar sig i bröstet och inte kommer ut på grund av ett hinder i en eller flera mjölkgångar. Du kan då känna en förhårdnad i bröstet som brukar kunna lösas upp med massage, värme och amning.

Om du har otur kan mjölkstockning leda till en infektion som behöver behandlas med antibiotika. Om du får smärta och svullnad i brösten i kombination med influensaliknande symptom ska du alltid kontakta läkare.

Inget samband mellan amning och kolik

Kolik är ett symptom på omogna tarmar hos barn och vissa barn har känsligare tarmar än andra. Det har ingenting med amning att göra.

Med andra ord finns det ingen anledning att avbryta amningen på grund av kolik och istället ge ersättning (eller andra preparat) för att minska symptomen. Tvärtom ökar risken för andra magbesvär när man ger modersmjölksersättning istället för bröstmjölk.
 

Populära produkter

 

Läs mer om amning