MENY
Nyfödd och amning_1157x260_hjälp vid amning.jpg

Du är inte ensam – ta hjälp för att klara amningen

Den första tiden som nybliven förälder är både spännande och omvälvande. Med all säkerhet har du många saker i huvudet efter förlossningen, men försök varva ner och ta det lugnt de första dagarna. Ge din nya mammaroll tid att växa fram och delegera vardagssysslorna till din partner. Och har du det kämpigt med amningen kan du få professionell hjälp.

När amningen inte fungerar

De flesta nyblivna mammor har problem av varierande grad med amningen, men det är sällsynt att ha fysiska förhinder som gör att det inte fungerar alls. Vanligast är att man ammar med fel teknik och får besvär med t.ex. såriga bröstvårtor, eller att man känner oro över att barnet får för lite.

Då kan du kontakta Mödravårdscentralen (MVC), Barnavårdscentralen (BVC) eller BB och bli hänvisad till en amningsmottagning, där du får professionella råd, hjälp med tekniken och information som gör att du känner dig tryggare med amningen. Vissa mottagningar i bland annat Stockholms län gör även hembesök.

Ett annat bra tips är den ideella föreningen Amningshjälpen, som anordnar kurser och ger stöd via sina så kallade hjälpmammor. Du hittar också massor av bra information om amning på föreningens faktasida.

Låt din partner hjälpa till

Efter förlossningen är det dags för din partner att också kliva in i den nya föräldrarollen. I början kommer den i mångt och mycket bestå av att stötta och att avlasta dig som ammande mamma. Så ta inte på dig för många uppgifter i början. Ta istället hjälp av partnern att skapa lugna, avskilda platser – utan telefonsamtal och oanmälda besök – för att få amma i lugn och ro.  

Naturligtvis kan partnern också hjälpa till med mycket annat, eftersom det nu bara är amningen som återstår av din ”ensamrätt” som mamma i det nyfödda barnets liv. Det kan exempelvis handla om att rapa, byta blöja och bada barnet.

Populära produkter

Läs mer om amning