MENY
Nyfo?dd och amning_1157x260_kategori namn .jpg

Så kommer du igång med amningen

När du besöker mödravården under graviditeten kretsar det mesta kring förlossningen eller din och barnets utveckling. Det finns kanske inte tid att prata ingående om amning, men ju mer du vet innan desto bättre, eftersom du vinner mycket på att komma igång med amningen direkt efter förlossningen.


Det finns flera skäl till att börja amma nästan omgående. För dig som mamma bidrar amningen till att minska blödningarna och risken för blodbrist (anemi) efter förlossningen. För barnet är råmjölken, som rinner till först, viktig eftersom den är energirik, mättande och innehåller alla viktiga vitaminer, mineraler och enzymer som barnet behöver. Att få barnet till bröstet snabbt, helst redan inom 1–2 timmar efter förlossningen, hjälper också till att aktivera mjölkproduktionen. 

Hitta tekniken och samspelet

Den kanske största utmaningen för nyblivna mammor är att hitta rätt teknik. Problem som såriga bröstvårtor beror ofta på att barnet ligger skevt eller har fel sugtag. Det leder lätt till en ond cirkel: amningen blir smärtsam, så man växlar till ersättning, vilket i sin tur minskar produktionen. Därför är det bra att få hjälp redan på BB för att inte hamna på fel spår. Be gärna din barnmorska att visa dig bra amningsställningar och sugtag vid bröstet.


Alla nyblivna mammor behöver tid på sig för att få amningen att fungera problemfritt, inte sällan ett par månader. Under resans gång är det viktigt med lugn och ro. Barnet känner av stress, så det kan vara klokt att skilja av amningsstunderna från ”måsten” som telefonsamtal och andra störande moment. Här kan din partner hjälpa till. 

Vad är normalt vad gäller amning?

Att man oroar sig mycket som nybliven förälder är normalt i sig, men ofta oroar man sig lite för mycket. Det gäller inte minst amningen, då det finns ett stort spann mellan hur ofta, hur mycket och hur länge olika barn äter. Många mammor oroar sig för att de inte har tillräckligt, men ofta i onödan. Det kan vara bra att känna till att det nyfödda barnets mage bara rymmer ungefär 5 ml (en tesked).

De första dagarna efter förlossningen är råmjölken, kolostrum, mycket finurligt anpassad till vad barnet behöver och storleken på barnets mage. När barnet växer till sig blir amningstillfällena färre samtidigt som intaget per tillfälle ökar. En undersökning där man tittade på amning av friska, fullgångna barn från 1–6 månader visade bland annat följande:

  • Barnen ammades 4–13 ggr/dag.
  • Amningen tog 12–67 minuter per tillfälle.
  • I genomsnitt åt barnen 54–234 ml per tillfälle (från ett eller två bröst).

Många olika beteenden och vanor kan alltså ses som helt normala. Pojkar äter generellt sett lite mer än flickor, men variationen är stor. Det är ganska vanligt med barn som bara äter från ett bröst. 

Amma fritt – även nattetid

Ett barn som är fullgånget, normalviktigt och mår bra ska amma fritt, d.v.s. barnet får själv reglera och styra sin amning. Det brukar resultera i att de flesta barn, men inte alla, vill äta även på natten.  Det finns många myter om att nattamning, som att mjölken är tunnare då, eller att man bör sluta nattamma när vid ca tre månaders ålder för att inte ”skämma bort” barnet. Så är det alltså inte, utan vissa kan amma på natten i upp till ett halvår och det är helt normalt (och det är lika normalt att sluta efter ett par månader).

Att amma på natten är inte, som man lätt kan tro, negativt rent sömnmässigt för dig som mamma. Många mammor får faktiskt bättre nattsömn när de nattammar. 

Populära produkter

Läs mer om amning