MENY
Nyfo?dd och amning_1157x260_fo?rdelar med amning.jpg

Varför är amning så bra?

Som gravid eller nybliven mamma har du säkert fått höra både en och två gånger att amning och bröstmjölk är bra, men har du egentligen full koll på varför? Faktum är att det finns många riktigt stora fördelar, så det är inte konstigt att ledande hälsoorganisationer rekommenderar att så många mammor som möjligt ammar.

Amning är svårt för en majoritet av alla förstagångsföderskor – inte sällan riktigt svårt – men de allra flesta kan få det att fungera med rätt stöd och hjälp. Så om du som så många andra mammor kämpar med amningen är det viktigt att du vet vad du kämpar för.

Fördelar för barnet

I bröstmjölken ingår allt som ditt barn behöver – från råmjölken (kolostrum) under de allra första dagarna fram tills du slutar amma är näringsinnehållet perfekt anpassat för ditt barn.  Utöver energi och vatten får barnet under hela amningstiden de vitaminer, mineraler och enzymer som han eller hon behöver för att växa och må bra.

Bröstmjölken är också infektionshämmande och kan främja att mag- och tarmslemhinnan skyddas mot tarminflammationer. Det märker du genom att barnet aldrig får diarré eller magsjuka.  Även hjärnan och synen utvecklas bättre hos barn som ammas.

Barn som ammas är också friskare senare i livet, statistiskt sett. Forskning visar att amning minskar risken för att barnet senare ska utveckla hjärtsjukdomar, diabetes, astma, eksem och andra allergiska besvär. Det finns också studier som pekar på en minskad risk för plötslig spädbarnsdöd, även om vi fortfarande inte vet exakt varför.

Fördelar för mamman

Även som mamma har du nytta av amningen redan i samband med förlossningen, eftersom amning kan minska blödningarna efter födseln och risken för anemi (blodbrist).

Precis som för barnet minskar också risken för den ammande mamman att råka ut för olika sjukdomar och komplikationer. Risken för att utveckla benskörhet är t.ex. betydligt lägre. Amning kan också minska risken för att utveckla förlossningsdepression, diabetes samt bröstcancer och äggstockscancer.
Andra, mer praktiska fördelar med amning är att du alltid har maten med dig, att den är rätt tempererad och hygieniskt förpackad. Du slipper sterilisera nappflaskor och betala för dyr modersmjölksersättning.

Ett annat plus kan vara att du förbränner betydligt mer kalorier varje dag (ca 500 kcal) genom att amma, vilket gör det enklare återgå till sin normalvikt efter graviditeten. 

Lättare att anknyta

Hälsofördelarna för mamma och barn är nog så viktiga, men amningen är också viktig för att knyta känslomässiga band. Vi vet att närheten och kroppskontakten har betydelse för barnets känslomässiga utveckling. Hos mamman frisätts hormonet oxytocin, som inte bara hjälper mjölken att rinna till utan också bidrar till att minska ångest och skapa ökad tillit. 

 

Populära produkter

Läs mer om amning