MENY
Nyfödd och amning_1157x260_amning.jpg

Amning – lika svårt som viktigt

Om du just blivit mamma och har det jobbigt med amningen är du inte ensam, tvärtom. Amningsproblem är mer regel än undantag och det tar oftast tid innan det fungerar bra. Men de allra flesta kan komma igång med rätt stöd, och problemen kan åtgärdas eller i bästa fall undvikas helt.

Enligt statistik från Socialstyrelsen har mer än tre fjärdedelar av mammorna svårigheter med amningen. Däremot är det bara ett fåtal som har medicinska förhinder som innebär att de faktiskt inte kan amma. Med rätt stöd går det alltså nästan alltid att komma igång även om det är kämpigt. Och det kan vara värt en del besvär, eftersom amning och bröstmjölk har många viktiga fördelar, t.ex.:

 

  • Bröstmjölken är alltid hygieniskt förpackad och perfekt tempererad.
  • Barnet får alltid rätt näringsinnehåll via bröstet, anpassat efter ålder i dygn/månader.
  • Barn som bara får bröstmjölk får aldrig diarré och slipper magsjuka.
  • Bröstmjölken är läkande, nästan som medicin, för både mamman och barnet.
  •  Barn som ammas löper mindre risk för allvarliga sjukdomar och allergier senare i livet.

Läs mer om fördelarna med amning och bröstmjölk

 

Börja så snart som möjligt

Efter förlossningen är det vanligt att vara känslig, ledsen och känna sig ur balans. Det är helt normalt, eftersom du faktiskt är lite ur balans – och det är inte så konstigt. Graviditetshormonerna krockar med amningshormonerna och din kropp har gått igenom sin största prövning någonsin. Samtidigt är det nu du har som mest att vinna på att få barnet till bröstet.

Läs mer om att komma igång med amning

 

Rätt stöd hjälper dig att lyckas

Amning är ett samspel mellan mor och barn som tar tid att etablera. Det är inte ovanligt att det tar ett par månader innan det fungerar bra. Längs vägen är det otroligt viktigt att du som mamma får bra stöd från omgivningen. Mödra- och Barnavårdscentralerna kan ge råd och svara på frågor, medan din partner kan vara till stor hjälp med allt det praktiska.

Läs mer om hur du får det stöd du behöver

 

Komplikationer och besvär kan behandlas

Även med rätt kunskap och stöd kan det vara riktigt jobbigt ibland. Tyvärr finns det många orosmoment och komplikationer kopplade till amning. Mycket kan gå fel eller kännas fel. I de flesta fall behöver du inte oroa dig, men alla problem ska tas på allvar. Ett av de vanligaste besvären hos nyblivna mammor är ömmande och såriga bröstvårtor. Ett annat är fysiologisk mjölkstas, som beror på grund av förändringar i brösten. Många mammor upplever också att de inte har tillräckligt, eller att det är svårt att få barnet att ta bröstet. 

Läs mer om vanliga problem med amning

 

När du ska sluta amma

Idag är rekommendationen att barnet helammas i upp till sex månader, men det går utmärkt att amma längre. Förr eller senare är det ändå dags att avveckla amningen. Det gör man vanligtvis genom att ge barnet små smaksensationer och ersätta ett mål om dagen. Man får också känna sig fram. Kom ihåg att det är du och ditt barn som styr när det börjar bli dags att trappa ner på amningen. Gör det som känns bäst och rätt för er.

Läs mer om att sluta amma

 

Populära produkter

Läs mer om amning