MENY

Rådgivning om hälsa och livsstil

Vi på Kronans Apotek är övertygade om att hälsa handlar om att må bra - både på insidan och på utsidan. Hos oss är din hälsa det viktigaste som finns. Här hittar du tips och rådgivning kring sådant som rör din hälsa och livsstil.

 

Allergi

Allergi beror på att immunförsvaret är överkänsligt mot något eller några ämnen, så kallade allergener. Symtom på allergi kan yttra sig på olika sätt. Att nysa, bli täppt i näsan och att ögonen kliar är exempelvis vanligt vid allergi mot pollen, pälsdjur och kvalster. Hos oss hittar du receptfria läkemedel som kan lindra besvär som orsakas av allergi.

Läs mer om allergi

pollen klar.jpg

Visste du att en typisk förkylning har fyra olika faser?

Det är vanligt att man känner sig hängig och sjuk med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber.

För att få koll på sjukdomsförloppet kan man dela in förkylningen i fyra olika faser: värk och feber, halsont, nästäppa och snuva samt hosta. Även om det fortfarande inte finns botemedel mot förkylningar så finns det receptfria läkemedel som kan vara bra att ha hemma för att underlätta och lindra symtomen.

Här kan du läsa mer om förkylningens fyra faser.

Farmaceuten om högt blodtryck. 

Hur mycket vet du om ditt hjärta? Vet du exempelvis hur du märker om ditt blodtryck är för högt utan att mäta det? Eller vad du kan göra för att hålla trycket på en bra nivå?

Högt blodtryck är något vi får lära oss tidigt att se upp för. Men hur vet man att man har högt blodtryck om man inte kollar med en blodtrycksmätare (som de flesta inte har hemma)?

Att pulsen ökar är INTE detsamma som att ha högt blodtryck. Pulsen är hjärtats slag per minut, och kan mätas genom den rytmiska utvidgningen på våra artärer. Högt blodtryck är när det cirkulerande blodets tryck på kärlväggarna är högt.

Läs hela artikeln här 

 

Blodttryck_landningsida_få nys om_mobil.jpg

Röker du och vill sluta?

Att bli fri från tobak är en utmaning som har fått många starka viljor att krokna. Det handlar inte bara om att bryta ett fysiologiskt beroende, utan rökning och snusning förknippas dessutom ofta med djupt rotade rutiner, ja till och med ritualer. 

Tobaksbruket hänger ofta ihop med ens personliga identitet, och utan tobaken är man inte längre samma person. Är du redo att bli en ny person? 

Läs mer om att sluta röka