MENY

Glad Djur, önskar vi våra fyrbenta vänner!

 

God djur_890x295.jpg

God djur_540x518_mobil.jpg

Det är inte bara vi med två ben som firar jul. Våra hundar och katter är minst lika delaktiga i julstöket (med betoning på stöket). Så vad gör man för att julen ska bli lika säker som fridfull? Vi frågade leg. veterinär Anna Zackrisson på Evidensia om vad man ska tänka på under helgerna.

Farligt gott

Du är inte ensam om att vilja sticka åt din vovve lite lyxiga skinkrester och ostkanter. Men precis som för oss människor kan en plötslig omläggning av kosten påverka magen ganska rejält. Att gå från torrfoder till stora mängder fet mat kan om man har otur leda till bukspottskörtelinfl ammation. Kroppen är helt enkelt inte förberedd på så mycket fett.

Alla gillar lussebullar, och alla gillar att äta degen. Tänk därför på att hålla dina jäsande vetedegar utom räckhåll för hungriga hundar och tiggande ögon. Förutom att svälla i magen och orsaka smärtor, kan jäsprocessen leda till alkoholförgiftning om man har otur. 

Russin och lök är inte heller hundens bästa vänner. Russin är giftigt i större mängder och bör därför undvikas helt. Lök, som under jul hittas i både köttbullar och Janssons frestelse, kan leda till svåra blodbristsjukdomar.

Att slå in chokladaskar och lägga under granen kan kanske verka som en smaskig julklapp. Men skulle våra hundar lyckas sniff a fram och riva upp godsakerna kan det leda till chokladförgiftning. En hund på 10 kg kan få allvarliga symptom av så lite som 50 gram mörk choklad. Se där en god anledning att hålla pralinerna för dig själv! 

Pynt var det här

Det är inte bara maten man måste se upp med i jultider. Girlanger, paketsnören och julgransglitter kan vara riktigt farliga om de hamnar i våra fyrfotade vänners magar. Har man otur fastnar de och kan skära sönder tarmen inifrån. Se därför till att ha pyntet på en passande höjd och plocka undan snören under paketöppningen.

Pang Pang

Fyrverkerier och smällare må vara roligt och festligt för oss, men för våra husdjur kan nyår vara traumatiskt. Har du en valp eller unghund kan du förebygga skotträdslan genom att i så stor utsträckning som möjligt undvika smällar. Är hunden skotträdd sedan innan kan ni månaderna innan försöka vänja den vid ljuden genom att spela upp CD-skivor med skott och smällar.

På själva nyårsafton är det en bra idé att ta en långpromenad på förmiddagen för att trötta ut hunden inför kvällen. Har ni en isolerad källare eller ett annat tyst rum kan hunden ligga där när smällarna är som värst. Se även till att dra för persienner och gardiner och höj volymen på TV:n eller musikanläggningen för att maskera ev. smällar. För lite extra skydd kan man använda fetvadd i öronen på hunden.

pang pang_590x518.jpg

Hos Kronans Apotek hittar du bland annat Feliway och Adaptil, en sorts dosor som utsöndrar lugnande feromoner. Dessa installerar man hemma några veckor innan nyår. Zylkene är ett lugnande protein som kommer i tablettform vilket även kan kombi-neras med feromonbehandlingen. Det finns även receptbelagda läkemedel. Om problemen kvarstår rekommenderar vi därför att ni vänder er till en veterinär så att ni kan diskutera vilken typ av behandling som blir bäst för just din hund. Och viktigast av allt, lämna aldrig en rädd hund eller katt ensam.

Se alla receptfria läkemedel för djur hos Kronans Apotek