MENY
Ra?dgivning_landningsida_EES_desktop.jpg

Ra?dgivning_landningsida_EES_mobil.jpg

EES – Elektroniskt Expertstöd för läkemedel

Vi på Kronans Apotek är måna om att du ska få ut det mesta av dina mediciner och känna dig trygg i din läkemedelsbehandling. Vi har stor medicinsk kunskap och är experter på medicin. Till vår hjälp kan vi använda ESS - Elektroniskt Expertstöd för läkemedel. För att få använda EES behöver du ge ditt samtycke, vilket du är välkommen att göra på alla våra apotek eller enkelt och smidigt i Kronans Apoteks app. Här nedan beskriver vi vad EES är och hur Kronans Apotek använder EES för din trygghets skull.

Ladda ner Kronans Apoteks app och samtyck till EES.

Vad är EES?

EES är ett datorprogram som vi på Kronans Apotek använder för att kontrollera att dina olika mediciner passar ihop. EES undersöker även om doseringen är korrekt med avseende på din ålder samt en del andra faktorer.

Vi använder EES både i våra fysiska apotek och i vårt nätapotek, alltså när du hämtar ut recept på nätet.

Syftet med EES är förbättra patientsäkerheten, undvika oönskade biverkningar från läkemedel och se till att all medicin som skrivs ut får bästa möjliga effekt. Systemet tillhandahålls av eHälsomyndigheten.

Så förbättrar EES din trygghet

Med hjälp av EES kan din farmaceut kontrollera en rad viktiga saker angående dina recept. Nämligen att: 

• Dina olika mediciner passar ihop och kan kombineras utan problem (läkemedelsinteraktion).

• Du inte har flera läkemedel med samma eller likartad verkan (dubbelmedicinering).

• Medicinen för en åkomma inte påverkar en annan åkomma negativt (systemet har dock inte information om dina åkommor utan enbart om dina mediciner.)

• Dina läkemedel är anpassade efter din ålder (gäller både barn och äldre). 

• Doseringen av alla dina läkemedel inte är för hög och att den är anpassad till din ålder (gäller både barn och äldre).

När du hämtar ut dina recept på Kronans Apotek kan du be farmaceuten om att få en genomgång med EES, om hon eller han inte själv föreslår det. Det är din rättighet som patient att få den adderade säkerhet som EES kan ge.

OBS: EES kan bara se dina elektroniska recept, alltså de recept som finns lagrade i Receptregistret och inte bara utskrivna på papper. Om du ser till att alla dina recept förs över till elektroniskt format kan både farmaceuten och EES göra en säkrare bedömning. Be farmaceuten på ditt lokala apotek att lägga in dina pappersrecept i receptdatabasen!

Så ger du samtycke till EES

Innan vi kan använda EES måste du ge ditt samtycke* till detta. Om du själv går till apoteket ger du ditt samtycke muntligen, genom att helt enkelt säga att det går bra. Om ett ombud hämtar ut dina recept ger du ombudet en ifylld blankett med samtycke för EES. 

Samtycke i Kronans Apoteks app: Det är också mycket enkelt att ge samtycke till EES med hjälp av Kronans Apoteks app. Du behöver bara logga in med ditt BankID som vanligt och välja kortet som heter ”Elektroniskt Expertstöd”. Om du är osäker kan du alltid fråga vår Kundservice.

*Kravet på samtycke kommer från lagstiftningen om hantering av personuppgifter. Samtycket gäller tills du återkallar det, och du kan återkalla samtycket när du vill.

Så används EES när du hämtar ut recept på nätet

När du hämtar ut recept hos Kronans Apotek på nätet, använder våra legitimerade farmaceuter EES som stöd när de expedierar ditt recept. 

Om något inte är som det ska med dina recept, kan de ta kontakt antingen med dig direkt eller med den som har ställt ut receptet, alltså din förskrivare (läkare, sjuksköterska, veterinär, barnmorska osv). Våra farmaceuter på nätapoteket kan bara använda EES om du har gett samtycke till det – se ovan. 

Tips: Du vet väl att du kan hämta ut dina recept på nätet med kostnadsfri hemleverans! Gå till Mina Recept.

Vad menas med expertstöd?

Rent allmänt är expertstöd ett intelligent datorsystem som har tränats i att bearbeta en viss typ av information och dra en viss typ av slutsatser.

När det gäller EES handlar informationen om läkemedel, aktiva substanser, önskade effekter, biverkningar och korsvisa effekter mellan olika läkemedel. Systemet läser in en helhetsbild av alla dina recept (alla recept som inte har gått ut) och har dessutom tillgång till en enorm databas med läkemedelsinformation. 

Genom att på datorers ofelbara vis kombinera all denna kunskap kan systemet hjälpa farmaceuten att upptäcka saker som annars kan vara svåra att identifiera.

Systemet är dock bara ett stöd. Det är alltid farmaceuten som är experten och har sista ordet. Farmaceuten kontrollerar expertstödet, inte tvärtom.