MENY
landningsida_desktop_Fotva?rtor.jpg

landningsida_mobil_Fotva?rtor.jpg

Allt om fotvårtor

Fotvårtor orsakas av virus och är vanligast hos barn i skolåldern. De är ofarliga och försvinner av sig själv. Du kan använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Om du snabbt vill bli av med vårtan så kan du också behandla med ett vårtmedel.

Vårtor

Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden. Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. Vårtorna är ofarliga och försvinner ofta av sig själv även om det kan ta lång tid.

 

Om du har ömma fotvårtor kan du använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan.

Avlastande plåster

Om du har ömma fotvårtor kan du använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Plåstren finns till exempel på apotek.

Vårtmedel och envishet kan hjälpa

Om du vill kan du försöka skynda på läkningen genom att behand - la med vårtmedel. Det finns flera olika slags medel. Ett snabbare sätt att behandla hand- och fotvårtor är att frysa bort vårtan. Oftast försvinner då vårtan efter ungefär två veckor. Frys inte bort vårtorna på barn under fyra år, om du har diabetes eller om du är gravid eller ammar.

 

Fråga oss om du är osäker på vilket preparat du ska välja.

Frys bort vårtan

Ett snabbare sätt att behandla hand- och fotvårtor, är att frysa bort vårtan med en sprej som finnas att köpa på apoteket. Oftast försvinner då vårtan efter ungefär två veckor. Du ska inte använda sprejen på barn under fyra år, om du har diabetes eller om du är gravid eller ammar.

Svårt att undvika vårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om du är känslig. Men du bör undvika att låna andras handdukar och skor. Du kan också försöka undvika att gå barfota när du badar och duschar i allmänna badhus.

Söka vård

Om vårtan är besvärande, till exempel om du upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, kan du kontakta vårdcentralen för att få råd eller hjälp. Om vårtan är sårig, blöder eller sitter på annat ställe än händer och fötter bör du få vårtan undersökt. Har du diabetes bör du kontakta vården för att få hjälp med dina vårtor.

Källa: 1177 Vårdguiden

Populära produkter