Tillbaka till Priorin

Sponsrat innehåll

Svallande lockar eller ständigt trassel?

Livets utmaningar märks ofta även på håret. Under perioder upplever du kanske att håret förlorar sin kraft och det är vanligt att tappa mer hår under vissa livsfaser. Det kan ha olika orsaker, du kan läsa om några av de vanligaste här.

Kan bero på dålig näringstillförsel

Att tappa hår är helt naturligt - mellan 40 till 100 hårstrån per dag anses helt normalt. När man tappar mer än 100 hårstrån under en längre period börjar man tala om håravfall/uttunnat hår. Diffust håravfall och/eller allmänt dålig kvalité på håret är vanligt förekommande och kan bero på att hårrötterna inte får en tillräcklig näringstillförsel. Detta gör att den normala hårlivscykeln störs och man tappar mer hår än normalt samtidigt som att hårkvalitén ofta blir sämre. Nedan följer mer information om några av de vanligaste orsakerna.

1. Stress & livsstil

Stress kan bidra till att tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna minskar, vilket kan ge ett diffust håravfall. Normalt märks det inom 3 månader efter en kraftigt stressig händelse och det kan sedan ta runt 3 månader för håret att återhämta sig. Lever du sunt så märks detta även på håret. Hårroten är hårstråets tillväxtpunkt och det är där hårstråets karaktär, kvalitet, färg, form och styrka bestäms. Därför är det viktigt att äta allsidigt och näringsrikt.

1000x1000-ung-kvinna-BUS

2. Graviditet & amning

Under en graviditet är östrogennivåerna mycket höga och det brukar göra håret tjockt och glansigt. Efter förlossningen går östrogennivåerna ner, vilket gör att hårstråna går från tillväxtfas till vilofas och då upplever många kvinnor att de tappar mycket hår. Håravfallet kan pågå upp till sex månader, därefter upphör det vanligtvis. Under den här perioden kan man stärka håret genom att ge det extra näring.

3. Styling & behandlingar

Upprepade blekningar och färgningar kan försvaga och tunna ut håret. Det är viktigt att man följer instruktionerna noga och gör inte behandlingarna för ofta. När man fönar håret eller använder plattång, ska man använda låga temperaturer. Man ska också vara försiktig med alltför hårt sittande hårtofsar, hårnålar med skarpa kanter, vassa kammar och borstar.

4. Ålder & klimakteriet

Med åldern minskar antalet hårstrån, tillväxtfasen blir kortare och vilofasen längre, vilket gör att håret inte längre blir lika långt. Det blir också skörare. Att håret blir glesare och tunnare har delvis med hormonella förändringar att göra.