Gestrina

Gestrina är ett minipiller som innehåller hormonet desogestrel. Det används framför allt för att förhindra graviditet. Gestrina finns bara på recept.

Behöver du recept?

Genom att Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se får du tillgång till komplett sjukvård direkt i mobilen. Ladda ner appen doktor.se här.

Vad är Gestrina?

Gestrina är ett p-piller som förhindrar att du blir med barn. Det innehåller desogestrel, som är ett gestagent könshormon. Gestrina är inte ett kombinerat p-piller. Det innehåller alltså inte östrogen.

Gestrina och din mens

Mensen kan bli mer oregelbunden när du tar Gestrina. I vissa fall kan den försvinna helt. Det är en ganska vanlig bieffekt och betyder inte att du är mindre skyddad mot att bli gravid. Prata med din läkare eller barnmorska om dina blödningar blir kraftiga och långdragna.

Biverkningar av Gestrina

Förutom oregelbunden mens kan Gestrina i vissa fall ge biverkningar. Vanliga biverkningar är humörförändringar, minskad sexlust och huvudvärk. Prata gärna med en farmaceut hos oss om du tror att ditt p-piller ger dig biverkningar.

Gestrina och andra läkemedel

Vissa läkemedel kan påverka Gestrina och Gestrina kan påverka dem. Till exempel kan du få ett sämre skydd mot graviditet. Det kan också innebära oväntade blödningar. Tala alltid om för din läkare vilka andra mediciner du tar.

Gravid eller ammande

Om du är gravid ska du inte ta Gestrina. Däremot kan Gestrina användas när du ammar eftersom hormonet inte påverkar amningen. Små mängder av ämnet går över i bröstmjölken, men inga negativa effekter har upptäckts.

Dosering och hur du tar Gestrina

Följ dosen som din läkare eller barnmorska har gett dig. Svälj tabletten med lite vatten. Ta tabletten samma tid varje dag. Det är viktigt att ta rätt tablett på rätt veckodag. När en karta är slut fortsätter du med nästa utan uppehåll.

Andra liknande läkemedel

Det finns andra p-piller med samma innehåll som Gestrina. De har samma effekt men kan skilja sig i pris. Några exempel är: Vinelle, Cerazette, Desolett, Desogestrel Orifarm, med flera.

Bilkörning

Läkemedlet påverkar inte din förmåga att köra bil.

Läs mer om p-piller

Läs våra tips och råd om p-piller. Här hittar du svar på flera vanliga frågor om preventivmedlet.

*Läs alltid bipacksedeln innan användning. För mer information se fass.se*

Behöver du recept?

Genom att Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se får du tillgång till komplett sjukvård direkt i mobilen.

Ladda ner appen Doktor.se härDoktor.se app

Har du recept på Gestrina?

Beställ hem din medicin fraktfritt från oss.

Hämta ut via recept