Håll koll på sockersuget med nyttiga mellanmål

Håll koll på sockersuget med goda och nyttiga mellanmål. Vi har listat de klassiska fällorna och bästa tipsen som hjälper dig att hålla koll på vikten.

Handla aldrig hungrig

Undvik överhuvudtaget att små- och snabbhandla. Att gå ner i vikt kräver planering och aldrig är choklad och godis så lockande som i kön till kassan i snabbköpet en stressig måndag. Se till att alltid ha en liten påse med mandlar eller cashewnötter i väskan. Ett perfekt mellanmål vid träning, när mötet drar ut på tiden, som förrätt för att lindra suget innan middagen eller istället för en extra förrätt på restaurangen.

Ligg steget före med nyttiga mellanmål

Du lagar middag hungrig och innan maten är klar har du ätit minst en förrätt genom att småäta ingredienserna. Låter det bekant? Extra svårt blir det dessutom när du just har lagt om kosten och snurrar runt på färre kalorier. En perfekt livräddare är att koka några ägg på morgonen som du sedan kan förvara i kylen. Ett ägg dämpar hungern rejält i väntan på middagen och är även supergott tillsammans med lite skivad avokado som kvällsfika.

XLS Medical

Nyttiga mellanmål på språng

En klassisk fallgrop är onyttiga snacks på resande fot, sockerproppade godisautomater på jobbet och kollegor som säljer kakor till barnens klassresa. Men det är omöjligt att undvika alla sammanhang med sötsaker och därför är det viktigt att ha nyttiga mellanmål redo till hands. Baka egna bars med ingredienser som nyttiga mandlar och nötter, kakao och dadlar och smakfavoriten kokosolja. Skär i bitar och ta med i en burk eller förvara i kylen på jobbet. På så sätt behöver du inte undvika fikarummet så fort det är dags för kafferast. Eller vinn mot sockerdippen på eftermiddagen med en chiapuddning gjord på chiafrön, kokosmjölk och lite kanel som både mättar och smakar ljuvligt.

Ständiga favoriter – nya ingredienser

Tänk absolut inte att du måste välja bort allt du tycker är gott. Många snacks och mellanmål kan få extra liv med nyttigare ingredienser. Stek äpple och havregryn i kokosolja, toppad med kanel och kvarg. Lika gott som äppelkaka och ett nyttigt alternativ för dig som vill gå ner i vikt. Eller mosa en banan, blanda med ägg och lite vaniljpulver och stek i kokosolja för en underbar och nyttig mellanmåls-pannkaka.

Samla ett peppande team omkring dig

Kom ihåg att den första tiden alltid är svårast. Speciellt när det handlar om att byta sina favoritsnacks mot nyttiga mellanmål. Allra helst om de du bor med fortsätter att äta dem. Kolla om ni kan hjälpas åt de första två veckorna. Är alla med på att skafferiet töms på kakor, chips, bullar och godis och ersätts med härliga fruktfat, rawfoodbollar och hemmagjorda frukt-, nöt- och chokladbars till fredagsmyset? Kan kvällsfikat och mackorna ersättas med yoghurt och skivad frukt eller fräscha bärsmoothies? Eller varför inte snacksa framför en film med morot och gurkstavar, hemmagjord hummus och guacamole.