Tillbaka till Kronans Apotek

Saffran – den gyllene kryddan

Ordet saffran kommer från persiskans namn för färgen gul – záfaran, och påstås ha använts i matlagning ända sedan 7000-talet före Kristus. Saffran har faktiskt också använts som medicin. Det omnämns bland annat i en egyptisk medicinbok från 1500-talet före Kristus, då man ansåg att saffranstrådarna var hälsobringande, särskilt mot ögonsjukdomar och underlivsbesvär. Saffran användes faktiskt som medicin ända in på 1800-talet.

Vårt eget saffran - bäst i test

Vårt saffran blev tillsammans med ett par andra utsedda till bäst i test i Råd & Rön. Den saffran vi säljer på Kronans Apotek är handplockad och finskuren från Iran. Den är av högsta kvalitet och klassad med det som kallas Sargol A. Saffran som är klassad med Sargol A innehåller enbart de röda märkesflikarna från saffranskrokusens pistiller vilket ger den en exklusiv arom, smak och färg. I kvaliteten Sargol separeras de röda märkesflikarna från stiftet före torkningsprocessen. Detta gör att saffranet behåller sin klara, röda och fina färg.

Saffran. Foto.

Kronans Apotek Saffran

Saffran är en stor favorit i julbaket. Men även många olika maträtter och desserter gör sig riktigt bra med den gyllene kryddan.