Saffran – en riktigt gammal goding

Ordet saffran kommer från persiskans namn för färgen gul – záfaran, och påstås ha använts i matlagning ända sedan 7000-talet f. Kr. Saffran har faktiskt också använts som medicin. Det omnämns bland annat i en egyptisk medicinbok från 1500-talet f. Kr, då man ansåg att saffranstrådarna var hälsobringande, särskilt mot ögonsjukdomar och underlivsbesvär. Saffran användes faktiskt som medicin ända in på 1800-talet.

Saffran av högsta kvalitét

Vårt spanska saffran är av kvalitetsklassen Coupé klass 1, den högsta av de fyra klasser som finns. Vårt saffran består av den allra yttersta och mest smakrika delen av pistillen på krokusblomman (Crocus Sativus), som på hösten plockas och rensas för hand innan den torkas och mals. Det är en process som tar några månader, och det saffran vi säljer till jul skördades i slutet av förra året.

Lite krydda för mycket smak

Saffran är en av världens dyrbaraste kryddor. För att få fram ett enda kilo saffran behövs upp till 200 000 krokusar. Men saffran är också väldigt drygt, till en hel lussebulledeg kan det räcka med så litet som ett halvt gram (som också är den vanligaste förpackningsstorleken). Tänk på att saffran kan vara giftigt i större doser, max 1,5 gram per dag rekommenderas.

Jul paket-767x767

Kronans Apotek Saffran

Saffran är en stor favorit i julbaket. Men även många olika maträtter och desserter gör sig riktigt bra med den gyllene kryddan.

Tips för mer saffranssmak

Idag förknippar vi saffran kanske framför allt med lussekatter och fiskrätter, men gör en saffranspannacotta eller testa att ha i en nypa saffran när du till exempel gör choklad- eller dadelbollar – så gott! För att få den härliga solgula färgen och så mycket smak som möjligt kan du blanda ut saffranet med en pytteliten skvätt kokande vatten innan du häller det i smeten/maten.