Saffran – en riktigt gammal goding

Ordet saffran kommer från persiskans namn för färgen gul – záfaran, och påstås ha använts i matlagning ända sedan 7000-talet före Kristus. Saffran har faktiskt också använts som medicin. Det omnämns bland annat i en egyptisk medicinbok från 1500-talet före Kristus, då man ansåg att saffranstrådarna var hälsobringande, särskilt mot ögonsjukdomar och underlivsbesvär. Saffran användes faktiskt som medicin ända in på 1800-talet.

Saffran av högsta kvalitét

Handplockad, finskuren Saffran från Iran av högsta kvalitet Sargol A. Saffran som är klassad med Sargol A innehåller enbart de röda märkesflikarna från saffranskrokusens pistiller och har därför en exklusiv arom, smak och färg. I kvaliteten Sargol separeras de röda märkesflikarna från stiftet före torkningsprocessen. Detta gör att saffranet behåller sin klara, röda färg.

Lite krydda för mycket smak

Saffran är en av världens dyrbaraste kryddor. För att få fram ett enda kilo saffran behövs upp till 200 000 krokusar. Men saffran är också väldigt drygt. Till en hel lussebulledeg kan det räcka med så litet som ett halvt gram (som också är den vanligaste förpackningsstorleken). Tänk på att saffran kan vara giftigt i större doser, max 1,5 gram per dag rekommenderas.

Jul paket-767x767

Kronans Apotek Saffran

Saffran är en stor favorit i julbaket. Men även många olika maträtter och desserter gör sig riktigt bra med den gyllene kryddan.

Tips för mer saffranssmak

Idag förknippar vi saffran kanske framför allt med lussekatter och fiskrätter, men gör en saffranspannacotta eller testa att ha i en nypa saffran när du till exempel gör choklad- eller dadelbollar. Så gott! För att få den härliga solgula färgen och så mycket smak som möjligt kan du blanda ut saffranet med en pytteliten skvätt kokande vatten innan du häller det i smeten, degen eller maten.