Tillbaka till Eucerin

Eucerin: Vad är akne och finnar?

När hudens porer blockeras kan du få pormaskar eller finnar. Lindra besvären genom dessa tips på några enkla rutiner och produkter som passar en aknebenägen hy.

Akne beror inte på bristande hygien

Det finns många myter kring vad som orsakar akne och många av dem är helt ogrundade. Ett exempel på en myt som inte stämmer är att aknebenägen hud skulle vara ohygienisk eller bero på att man inte tvättar huden tillräckligt ofta. Sanningen är att det faktiskt är skadligare för aknebenägen hud att tvätta sig för mycket än för lite, eftersom huden kan bli mer irriterad av för mycket gnuggande.

Orsaker till akne

Vissa saker vet vi med dock säkerhet och det är till exempel att en del av oss är mer genetiskt benägna att få blemmor än andra, vi vet också att vissa mediciner, rökning, stress och olämplig hudvård kan utlösa akne. Slutligen finns det också bevis för ett samband mellan kost och akne.

Eucerin vad är akne

Hur blir man av med finnar:

Det är alltid en bra ide fråga en dermatolog om råd, även om du bara har lindriga symtom. Men det finns också vissa enkla regler och rutiner du kan följa:

  1. Använda ljummet vatten istället för väldigt varmt eller kallt vatten när du rengör ansiktet
  2. Använda make-up som inte täpper till porerna.
  3. Enbart använda hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna. Eucerins DermoPurifyer Oil Control är ett bra val.
  4. Låt finnarna vara – det blir bara värre om du petar eller klämmer på dem.

Dessutom är det en god idé att äta en sund kost och att undvika platser där huden exponeras för rök eller smuts. Det kan ta flera veckor innan en daglig rengörings- och vårdrutin visar någon effekt, så ha tålamod och ge inte upp.