Eucerin: Vad är akne och finnar?

Det finns många myter kring vad som orsakar akne och många av dem stämmer inte. Många myter är ogrundade och beskyller den drabbade för tillståndet. Exempelvis får personer med aknebenägen hud ofta höra att de är ohygieniska eller inte tvättar huden tillräckligt ofta. Sanningen är att det faktiskt är skadligare för aknebenägen hud att tvätta sig för mycket än för lite, eftersom huden kan bli mer irriterad av för mycket gnuggande.

Vissa saker vet vi med dock säkerhet och det är till exempel att en del av oss är mer genetiskt benägna att få blemmor än andra, vi vet också att vissa mediciner, rökning, stress och olämplig hudvård kan utlösa akne. Slutligen finns det också bevis för ett samband mellan kost och akne.

Vad är då Akne och finnar?

Allt börjar med osynliga mikropormaskar i huden. En pormask är en igentäppt hårsäck och en mikropormask är en mikroskopiskt liten pormask. Enligt den senaste forskningen är mikroinflammation en av huvudorsakerna till akne. Man tror att det är resultatet av att kroppens immunförsvar reagerar på till exempel bakterier. Mycket små inflammationer runt hårsäckarna är en av huvudorsakerna till akne.

Hormonförändringar, medicinering eller olika typer av miljöpåverkan kan leda till en ökad produktion av talg eller onormal förtjockning av hudens yttre lager (sk hyperkeratos). Både talg och hyperkeratos medför att det bildas proppar som blockerar talgkörtlarna och orsakar pormaskar och finnar. Propionibacterium acne är en bakterie som normalt är ofarlig och lever på hudens yta. Denna bakterie bryter ner talg och bildar ämnen som kan orsaka inflammation som kan leda till akne.

Vad är en finne:

En inflammerad blemma som är fylld av var. Finne är den samlingsterm som ofta används för att beskriva alla typer av blemmor som kallas för papler och pustler.

Vad är pormaskar:

Svarta pormaskar är en liten, mörk, platt prick i huden. Den mörka färgen orsakas av talg som reagerat med syre och har inget att göra med smuts. Vita pormaskar är en upphöjd, rund blemma med en mjölkvit yta. Pormaskar kallas komedoner.

Hur blir man av med finnar:

Det är alltid en bra ide fråga en dermatolog om råd, även om du bara har lindriga symtom. Men det finns också vissa enkla regler och rutiner du kan följa:

  1. Använda ljummet vatten istället för väldigt varmt eller kallt vatten när du rengör ansiktet
  2. Använda make-up som inte täpper till porerna.
  3. Enbart använda hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna. Eucerins DermoPurifyer Oil Control är ett bra val.
  4. Låt finnarna vara – det blir bara värre om du petar eller klämmer på dem.

Dessutom är det en god idé att äta en sund kost och att undvika platser där huden exponeras för rök eller smuts. Det kan ta flera veckor innan en daglig rengörings- och vårdrutin visar någon effekt, så ha tålamod och ge inte upp.

Eucerin vad är akne och finnar