Tillbaka till Emma S

Sponsrat innehåll

Varför är det så viktigt att rengöra huden?

Carolina Öberg är legitimerad hudterapeut som jobbar på Emma S. Vi frågade henne varför det är så viktigt att rengöra huden.

"Rengöring är faktiskt grunden till vackrare hy. Med daglig rengöring så menar jag både morgon och kväll, och gärna i minst tre steg." Emma Wiklund

Men varför är det då så viktigt att inte slarva med rengöringen?

– Titta på vad som hamnar på ditt ansikte varje dag; solskydd, makeup, primer, smutspartiklar, avgaser, svett och bakterier. Allt det här lägger sig på hudytan och bildar ett lager. Smink idag sitter bättre än någonsin och kan vara svår att ta bort och det här lagret av olika ämnen och produkter kan till slut täppa till dina porer och utvecklas till blemmor. Allt det här kan också göra så att dina efterföljande krämer och lyxiga ansiktsmasker inte kan tränga ner i huden och göra sitt jobb ordentligt.

– Huden är också en viktig del av ditt immunförsvar där det yttersta ytskiktet har något som kallas för en syramantel. Den består bl.a. av lipider och fetter och har naturligt ett surt pH-värde, vilket fungerar som ett skydd eftersom mikroorganismer (t.ex. bakterier) inte trivs i den sura miljön.

Emma S vikten av rätt rengöring

Kan jag inte bara använda tvål och vatten?

– Nej. Om man felbehandlar huden och använder en vanlig tvål med ett för högt pH-värde så rubbar man den naturliga pH-balansen i huden och på sikt kan huden bli torr och få ett sämre försvar vilket kan leda till en reaktiv och känslig hud.

Hur ska jag då rengöra min hud?

– För att bli riktigt ren och samtidigt bevara hudens egna pH-värde rekommenderar jag därför alltid att följa en rengöringsrutin i tre steg:

  • Ta bort makeup – Om du använder smink så använd en effektiv makeup remover. Vilken remover som passar dig beror på hur mycket du sminkar dig och vilken sorts rengöring du gillar. Sminkar du dig mycket på ögon och använder vattenfast mascara ska du använda en eye makeup remover. Använder du foundation, rouge och bronzer så satsa på en 2 in 1 makeup remover som du använder tillsammans med en bomullstuss så att du verkligen får med allt. Har du en känslig eller väldigt torr hy, satsa på en rengöringsolja som är mycket mer skonsam.
  • Vattentvätt – När du tagit bort allt smink så tvätta av ordentligt med en ansiktstvål – facial wash som har rätt pH-värde och är speciellt anpassad för ansiktet.
  • Balansera – neutralisera pH-värdet med ett ansiktsvatten och gör din hud redo för dina krämer.

– Resultatet av en bra rengöringsrutin är en friskare och fräschare hy med mer lyster, mindre synliga torrhetsrynkor, bra pH-balans, intakt syramantel och bättre effekt av dina efterföljande produkter.

Men Carolina, hur ska man hinna med allt det här?

– Jag själv är småbarnsmamma och vet hur svårt det kan vara att få tiden att räcka till. Det är inte så avancerat som det ibland låter, och det viktigaste är att du får till någonting.