Torra ögon, ögondroppar, ögonsalva

Att ha torra ögon gör att du får symtom som trötta, kliande, ljuskänsliga och ibland rinnande ögon. En ökad tårbildning kan vara ögats försök att justera torra ögon. Det finns flera olika produkter som ofta kan lindra torra ögon beroende på vad du har för besvär. Här hittar du bland annat ögondroppar, ögonsalva och ögongel.

Vad beror torra ögon på?

Ytan på ögat är täckt av en så kallad tårfilm. Det är en tunn hinna av vätska som har i uppgift att skydda, smörja och skölja ögat. När man får torra ögon kan tårfilmen vara ur balans. Det kan även ha att göra med åldrande, biverkningar av läkemedel eller miljö. Att till exempel vara i varma eller blåsiga miljöer, eller att arbeta framför en datorskärm kan förvärra besvären.

Hur lindrar man torra ögon?

Det finns flera olika sorters ögondroppar eller ögongel som kan ge tillbaka ögat sin naturliga fuktighet och lindra besvär som att det skaver, svider eller kliar. Vid enstaka tillfällen kan du i första hand prova att återfukta dina ögon med ögondroppar som bara innehåller koksaltlösning. Om du har upprepade besvär passar det bättre med tårersättningsmedel. Det finns olika sorter med olika tjock konsistens. Några stannar kvar länge på ögat och gör att du ser suddigt, så de lämpar sig bäst på natten. Om du använder ögondroppar under en längre tid är det bäst att välja en sort som inte innehåller konserveringsmedel, så att du inte irriterar ögats vävnader. Här kan du läsa mer om torra ögon.

FILTRERA

SORTERING